torsdag 30 oktober 2008
Tips från Matälskaren
onsdag 29 oktober 2008
Hur tänker du då?!
-Är du förvånad över att krigen i Irak och Afghanistan försvunnit ur valdebatten?
-Nej. Det är självklart att ekonomin deminierar nu.
-Är utrikes- och säkerhetspolitiken viktig för dig?
-Ja, här i staden stöder vi miltären och våra krig så det är något alla har i åtanke här.
-Vem tänker du rösta på?
-John McCain så klart, för han vill värna om livet.
Om jag vore journalisten skulle jag ställa följdfrågan "Hur tänker du då?" För hur tänker hon när hon stödjer krig men vill värna om liv? Och hur hjärntvättad låter hon inte när hon säger "Ja, här i staden stöder vi miltären och våra krig..."? Den viktigaste delen i amerikansk krigsföring måste vara att få amerikanarna själva att tro att det är deras krig. Så även om de förlorar kriget verkar de har lyckats med den psykolgiska bataljen på hemmaplan.
Himmelriket i en pajform
Ikväll har jag haft en middagsgäst som så vänligt beskrev denna efterrätt som himmelriket i en pajform. Jag utgick ifrån en vanlig äppelpaj med smuldeg men utvecklade fyllningen. Den bestod till slut av fyra äpplen i tunna klyftor, tre plommon i tunna klyftor och sex bitar torkat päron som jag strimlat. Frukten blandade jag med stora mängder kanel och socker och hällde över i pajformen. Sen kluttade jag i små bitar margarin lite varstans (mjölkfritt gör det både allergivänligt och miljövänligt). Sen öste jag på med massor av smuldeg gjord på ekologiska torrvaror, margarin och kardemumma. Ut ur ugnen kommer sen någonting fruktigt, kladdigt, segt och knaprigt. De torkade päronbitarna var klockrena att ha i och plommonen gav ytterligare karaktär åt pajen både i smak och färg.
Här är frukten blandad i pajformen innan degen kom på.
måndag 27 oktober 2008
Högskoleprovet
Ord-delen är kanske inte den lättaste men helt klart den roligaste tycker jag. I det här provet fanns det endast ett ord som jag inte alls kände igen, och jag utmanar nu den som vill att pröva sin ordkunskap:
Konnotation
a) känsligt ämne
b) felaktigt beslut
c) bibetydelse
d) återupptäckt
e) förväxling
På eftermiddagen expressumgicks jag med mina föräldrar och kvällen tillbringade jag tills alldeles nyss med Joanna på sängen med kaffe och roliga böcker. Förresten så har jag placerat min blogg på Lilla Essingen på bloggkartan.se
söndag 26 oktober 2008
Bli vegetarian och ta tåget
Testa dig själv här!
Samtidigt läser jag att Coop har gjort en undersökning bland sina medlemmar där man bland annat har ställt en rad frågor som handlar om miljötänk som konsument. Om undersökningen är representativ för befolkningen köper människor i allmänhet gärna erkologisk mat, byter glödlampor och sopsorterar. Det folk inte vill göra är att äta mindre kött och flyga. Precis vad jag misstänkte. När man köper ekologisk kyckling och närproducerade äpplen, byter glödlampor och diskar konservburkar behöver man inte offra någonting, inte avstå från någonting. Svenskar är inte beredda att skära ner på sitt överflöd. Och det duger inte! Det håller helt enkelt inte! Det behövs mer än att ekologiskt kaffe ska vara modernt för att vi ska förtjäna goda samveten!
Läs hela Coop-rapporten 2008 här!
lördag 25 oktober 2008
Kung Oidipus
En uppgift vi haft i skolan när vi läst om antiken i litteraturhistorian var att skriva om ett stycke ur pjäsen Kung Oidipus till novellform. En jättesvår och samtidigt jätterolig uppgift. Det är kul att vi får skriva så varierande typer av texter i skolan. I den här uppgiften försökte jag kombinera en gammaldags dialog med ett modernt sätt att skriva. Här är min novell "Oidipus ställs öga mot öga med sitt öde".
Kung Oidipus satt på en bänk inne i den svala borgen och gnuggade sin panna. Han hade samma tryckande huvudvärk som han alltid fick när han tänkte på det öde oraklet i Delfi spått honom. Döda sin far och äkta sin mor hade de sagt. Oidipus hade lämnat sina föräldrar, kungen och drottningen i Korint, för att på så sätt fly sitt öde. Trots denna försiktighetsåtgärd levde Oidipus med en ständig molande känsla av att ödet skulle hinna ikapp honom.
Tystnaden bröts av en tjänarinnas röst.
”Ers majestät. Er hustru önskar er på borggården. En man är här från Korint och säger sig bära bud om er fader.”
Oidipus reste sig hastigt och gick ut på borggården där mycket riktigt drottning Iokaste med följe och en gammal man stod och samtalade.
”Min kära maka, vad är detta som sagts mig om bud om min far?”
”Mannen här är budbärare från Korinthos, du bör själv fråga honom vad han har att förtälja.”
Oidipus vände sig till mannen, granskade honom och sa slutligen: ”Avslöja ditt namn och berätta sedan snart vad du har att säga om min far!”
Den gamla mannen blev nervös av Oidipus imponerande gestalt men samlade sig snabbt och talade: ”Mitt namn är Alexandros och på mig har det ålagts att för dig berätta att kung Polybos har gått bort.”
”Vad säger du Alexandros, är det säkert att min far är död?”
”Så säkert som att jag står här.”
”Vad blev hans död till slut?”
”Kung Polybos dog lugnt i sömnen ers majestät. En gammal mans befrielse från ålderns krämpor.”
Oidipus föll i häftig gråt. Han höll mycket av sin mor och far och beskedet om hans fars död rörde honom djupt. Samtidigt kunde han inte låta bli att känna en enorm lättnad. Ödet som han levt för att undvika tycktes äntligen ha förlorat sin möjlighet att inträffa. Tjänarna och budbäraren drog sig bort för att ge kungen utrymme att andas och tänka.
”Ve, ve, o maka, vem skall längre bry sig om Delphis siarhärd och fågelskrik? De dömde mig till att dräpa min egen far. Död är nu min far utan att jag min hand har lyft och spådomen som jagat mig i hela mitt liv är nu ingenting värd.”
”Är det då inte detta jag sagt dig hela tiden min kära make?” Svarade Iokaste. ”Av siarna i Delphi har du ingenting att frukta.”
”Ja visst har du tröstat mig med dessa ord varje natt jag legat sömnlös. Men skräcken för detta förskräckliga öde har förblindat mig. Men ännu ängslas jag av möjligheten att jag kommer att dela äktenskapets bädd med min moder. Denna del av spådomen är ännu möjlig då hon fortfarande är i livet.”
”Vad tjänar det till att låta sig oroas min älskade Oidipus? Lyckligast lever den som låter bli att oroa sig för ödet. Inte behöver du frukta din mors bädd då hon lever som drottning i ett kungadöme föga nära och jag, din fru, är drottning i ditt. Tänk nu inte mer på detta.”
”Min ängslan kommer att brinna så länge hennes livs ljus ännu lågar.”
Den varma vårsolen hade hunnit stiga högt på himlen och budbäraren Alexandros hade sökt skydd i skuggan av ett fruktträd men kommit fram och hört de sista av Oidipus ord.
”Ursäkta mig ers majestät, men vem är denna kvinna vars liv du fruktar?”
Oidipus tvekade att svara men bestämde sig för att inget ont kunde komma utav att Alexandros fick veta hans hemlighet.
”Din konungs maka Merope och tillika min mor är skälet till varför mitt hjärta aldrig kan slå i ro.”
”Och varför då detta? Varför inger din egen mors liv dig sådan ängslan och rädsla?”
”Av Delphis gud blev mig förkunnat att jag skulle bli min mors make och med egen hand min faders blod utgjuta. Det var därför jag för länge sedan flydde från Korinthos. Det blev min lycka. Men ändå, hur ljuvt att se sin faders och sin moders anlet!”
”Och det är denna skräck som hållit dig kvar i landsflykt?”
” Ja. Vad annat val har jag haft? Vilken man skulle inte fly från detta mig givna öde?”
”Ack ni Kung Oidipus! Ni vet inte vad ni genomlidigt i onödan!”
”Vad menar ni gamle man? Tala klarspråk!”
”Din fruktan saknar grund. Ditt blod är icke blod av Polybos.”
”Vad säger du? Var han ej då min fader?”
”Ej mer än den som står framför dig nu.”
”Och är då ej heller den jag trodde var min mor den kvinna som skänkt mig livet?”
”Inte heller hennes blod flyter i dina ådror.”
”Men varför har de då kallat mig för sin son?”
”Egna barn kunde de inte få. Ur mina egna händer mottog Polybos dig som litet barn.”
Oidipus blev nu mycket rörd. De han tills nu trott varit hans föräldrar hade älskat och uppfostrat honom med stort hjärta och tålamod i vetskap om att han var kommen utav andra. Han darrade på rösten när han frågade: ”Och var hade du funnit mig?”
”I en klyfta på Kithairon vallade jag mina får då jag mötte en annan herde. Han överlämnade dig till mig. Din räddare blev jag.”
”Vad led jag för nöd?”
”Det kunna dina anklar vittna om. Det var också dessa som gav dig ditt namn.”
”Vem var denna herde?”
”Han sade sig stå i tjänst hos Laïos.”
”Den Laïos som då var landets konung? Är denne herde fortfarande i livet?”
Oidipus hade under kort tid mottagit meddelandet om att hans far avlidit och känt både sorg och lättnad över detta och ängslan inför framtiden. Sedan fått veta att denne man inte var hans egentlige fader och nu fått informationen att hans egentliga ursprung kan komma att uppdagas. Således var han fylld av motstridiga känslor och hans röst var gäll när han talade. Alexandros svarade: ”Var denna herde är idag och om han ännu är i livet är ingenting jag vet någonting om. Hans ländsmän bör veta detta bäst.”
Kungs Oidipus vände sig till tjänarna omkring dom och utropade: ”Var kan jag finna denna man som budbäraren talar om?”
”Det är antagligen herden som vaktar ers majestäts egna får. Men drottning Iokaste är den som säkrast vet.” Var det svar han fick.
”Gräv nu ej mer i detta kära make,” utbrast Iokaste förtvivlat ty hon började ana ett bittert slut, ”i olycka kan det endast sluta”.
”I detta jag måste få klarhet!”
”Vid gudarna, om livet är dig kärt: spörj icke mer!”
”Men lugna dig! Om också jag blir röjd som träl i tredje led har du din börd.”
”Ack, hör på mig. Mitt råd är gott.”
”Men jag har nog av dina goda råd.”
”Må du aldrig veta vem du är!”
”Låt någon genast hämta herden hit! Hon där må yvas av sin stolta härkomst.”
Oidipus uppfattade Iokastes protester som ett tecken på att hon var rädd om sitt eget anseende, att hon var besviken över att Oidipus inte var son till kungen i Korinthos. I själva verket mindes Iokaste den sorgliga dagen för många många år sedan då hon själv lämnat sin nyfödda son till en av sin makes herdar. Iokaste gick tyst och med sänkt huvud in i borgen.
Kort därefter kommer genom samma port en gammal herde släpandes av två av Oidipus tjänare. Oidipus börjar fråga ut den gamla herden som säger sig heta Kreon. Kreon slingrar sig och svarar undvikande på kungens frågor. Budbäraren Alexandros förstår inte alls varför Kreon inte tycks vilja kännas vid vad som hände i klyftan på Kithairon och frågar: ”Men säg mig, minns du att du en gång gav mig ett barn att fostra upp som egen son?”
”Vad nu då? Varför frågar du om det?”
”Jo, kung Oidipus var en gång detta barn.”
”I döden med dig! Kan du icke tiga?”
Kreon försökte få Oidipus att tro att Alexandros var svag i minnet och inte visste vad han talade om. Oidipus förstod att Kreon försökte dölja något och befallde att han ska bindas. Den gamle Kreon protesterade högljutt mot denna omilda behandling men Oidipus vidhöll att om han inte talade av fri vilja skulle han tala under tortyr. Det var nu hett ute och alla de församlade var mycket upprörda. Både luften och spänningen darrade. Oidipus var rädd men fast i sitt beslut att sanningen få veta och fortsatte förhöret: ”Gav du denne Alexandros det barn han talar om?”
”Ack, ja, det gjorde jag. Om jag ändå hade fått dö den dagen.”
”Det får du nu om du ej talar sanning!”
”Lång mer förlorad är jag om jag talar.”
”Var fick du barnet ifrån? Var det din egen son?”
”Mitt var det ej. Jag fick det av en annan.”
”Av vem? Från vilket hus kom detta barn?”
”Vid himlen, herre, fråga icke mer!”
”Du dör, om än en gång jag måste fråga.”
”Nåväl, hos Laïos var barnet fött.”
”Ett trälbarn eller av hans eget blod?”
En tung tystnad spred sig. Kreon bet sig i läppen tills han smakade blod och Oidipus stirrade honom rakt i ögonen. Till slut svarade Kreon: ”Det var hans egen son. Av barnets egen moder fick jag honom överlämnad i min famn.”
”Min älskade Iokaste var alltså mor till detta barn?”
”Ja. Så var det.
”Och för vilket ändamål gav hon sin son till dig?”
”Att av mig dödas.”
”Varför vid alla himlens gudar skulle hon vilja det?”
”Av fruktan för en spådom min herre.”
Höstlov
De första 12 timmarna av lovet har förgyllts av vänner i Fruängen, spagetti carbonara, äppelkakor och brieost, vin och kaffe, brädspel och Guitar Hero. Denna kväll, då jag och Emma har bemästrat nivå "hard" i gittarhjältespelet, ska få sätta standarden för de kommande nio dagarna.
torsdag 23 oktober 2008
Bildbevis #2
måndag 20 oktober 2008
3 tips
Har du deltagit i ett demonstrationståg på internet? Själv började nyss att gå.
Tips nr 2:
Göran Hägg har valt ut 1001 böcker som han tycker att man ska ha läst innan man dör. I lördags fick jag den här pärlan i födelsedagspresent och jag har hunnit bläddra en hel del i den. Göran Hägg säger själv att han vill att boken ska ses mer som boktips än som några måsten. Hittils har jag läst 45 böcker under mina 23 levnadsår, så i den här takten kommer jag att bli klar om några hundra år.
Tips nr 3:
Sanna hittade äntligen ett program som kan göra om bilder till korsstygn och som man kan rita egna mönster i. Vår förhoppning är att det även ska fungera bra för pärlplattor. Programmet heter Stitch och går utmärkt att ladda ner här.
lördag 18 oktober 2008
Long lost friends
Igår hände en rolig och oväntad grej. En kille från Umeå som jag inte har träffat på jag vet inte hur många år skickade ett sms till mig i hopp om att jag hade numret kvar, fortfarande bodde i Stockholm och ville ses i helgen. Gissa om jag blev chockad! Ännu mer imponerad var jag av att vi båda har behållt samma nummer och varandra i telefonboken. Det här tillfället får jag såklart inte missa. Söndagens tvättid är avbokad och istället ska jag gå och fika med denna long lost friend.
Underligt hur både han och min gamla gymnasiekompis dyker upp i mitt liv igen under loppet av två veckor. Det är hur kul som helst!
Andra bra saker just nu:
- Bror med familj kommer hem till mig på middag ikväll! Det är inte ofta vi ses.
- Sista skoluppgiften i temat etik och moral är inlämnad! Äntligen kan jag andas djupt.
- Jag har sovit i 10 timmar!
- Jag träffade Sanna en snabbis igår för första gången på över två veckor! Det är jättelång tid.
fredag 17 oktober 2008
Ett nytt ord
ANTILUST
Vi ska klura på en bra förklaring, undertiden får ni säkert själva vad hon menar.
torsdag 16 oktober 2008
Måltidens dag
Föreningen Låt Måltiden Blomma vill:
- ge måltiden en mer lustfylld status och uppmärksamma det hälsosamma i möjigheten att få samlas i lugn och ro, runt ett dukat bord, i en bra miljö. Naturligtvis anpassat till dagens tidsträngda livsstil
- se måltiden som en samlande kraft för den gastronomiska kulturen, där både svenska och andra kulturers mattraditioner kan mötas
- återupprätta måltidens sociala betydelse både i offentliga sammanhang och i hemmen och understryka vikten av måltiden som samlingspunkt där samtal kan utvecklas, om smått och världshändelser, som berör alla
- framhålla att en god samvaro kring måltiden förankrar oss bättre i stundens verkligheter - vare sig vi befinner oss i ett kök, i skolan, på krogen eller i personalmatsalen
- rekonstruera måltidens roll som positiv samlingspunkt för dagens och morgondagens generationer och skapa en attitydförändring hos dem som påverkar måltiden, i både offentlig miljö och i hemmen - politiker, beslutsfattare, skolledning och föräldrar
- uppmärksamma alla på hur möjligheten tagits ifrån många, inte minst skolbarn och äldre, att få matro coh äta en god måltid i trivsam miljö
- öka lusten till och insikten om måltidens betydelse för välbefinnandet
onsdag 15 oktober 2008
Saker jag vill lära mig
- Franska
- Andragradsekvationer
- Känna mig själv
- Göra en espresso
- Göra surdeg
- Sticka efter mönster
- Teleportera mig
- Se in i framtiden
- Reglerna i fotboll
tisdag 14 oktober 2008
Glöggnyheter 2008
måndag 13 oktober 2008
En bild i timmen
05.45 Jag har klivit upp tidigt för att plugga. Men först och främst måste kaffet koka klart.
10.00 Kafferast och jag beger mig till datasalen. Saknar ni inte den här typen av lappar?
17.00 Helana och jag dansar orientalisk dans. I detta fallet är det Helena som står bakom kameran.
19.30 Vi sitter på ett creperi på söder med väldigt goda alkoholfria äppeldrinkar och väntar på varmrätten.
21.30 Hemma!
söndag 12 oktober 2008
Bildbevis
Fotot föreställer trädet utanför mitt fönster.
lördag 11 oktober 2008
The Omnivore’s Hundred
Dessutom utmanar jag Jimmy, Sanna och Joanna att haka på!
Jag har klippt och klistrat från http://www.verygoodtaste.co.uk/uncategorised/the-omnivores-hundred/ och översatt matlistan eller försökt förklara innebörden. Ber på förhand ursäkt för felöversättningar.
Here’s a chance for a little interactivity for all the bloggers out there. Below is a list of 100 things that I think every good omnivore should have tried at least once in their life. The list includes fine food, strange food, everyday food and even some pretty bad food - but a good omnivore should really try it all. Don’t worry if you haven’t, mind you; neither have I, though I’ll be sure to work on it. Don’t worry if you don’t recognise everything in the hundred, either; Wikipedia has the answers.
Here’s what I want you to do:
1) Copy this list into your blog or journal, including these instructions.
2) Bold all the items you’ve eaten.
3) Cross out any items that you would never consider eating.
4) Optional extra: Post a comment at http://www.verygoodtaste.co.uk/ linking to your results.
The VGT Omnivore’s Hundred:
1. Venison (rådjur)
2. Nettle tea (nässelte)
3. Huevos rancheros (ägg på mesikanskt ranchsätt?)
4. Steak tartare (råbiff)
5. Crocodile (krokodil)
6. Black pudding (blodpudding)
7. Cheese fondue (ostfondue)
8. Carp (karp)
9. Borscht (östeuropeisk rödbetssoppa)
10. Baba ghanoush (aubergineröra)
11. Calamari (bläckfisk)
12. Pho (vietnamesisk nudel- och biffsoppa)
13. PB&J sandwich (smörgås med jordnörssmör och sylt)
14. Aloo gobi (indisk potatisrätt som är gul till färgen)
15. Hot dog from a street cart (varmkorv från ett gatukök)
16. Epoisses (en specifik fransk ost)
17. Black truffle (svart tryffel)
18. Fruit wine made from something other than grapes (fruktvin gjort på något annat än druvor)
19. Steamed pork buns (en sorts dim sum, ungefär kinesisk kroppkaka)
20. Pistachio ice cream (pistagenötsglass)
21. Heirloom tomatoes (botaniska tomater?)
22. Fresh wild berries (vilda färska bär)
23. Foie gras (gåslever)
24. Rice and beans (ris och bönor)
25. Brawn, or head cheese (aladåb)
26. Raw Scotch Bonnet pepper (en tokstark peppar)
27. Dulce de leche (kokad kondenserad mjölk)
28. Oysters (ostron)
29. Baklava (turkiskt bakverk)
30. Bagna cauda (italiensk sås med sardeller)
31. Wasabi peas (wasabiärtor)
32. Clam chowder in a sourdough bowl (musselsoppa i en skål av surdegsbröd)
33. Salted lassi (indisk yougurt- och vattendrink med kryddor)
34. Sauerkraut (surkål)
35. Root beer float (en variation på glass i läsk)
36. Cognac with a fat cigar
37. Clotted cream tea (något form av smör som serveras till te?)
38. Vodka jelly/Jell-O (gelé med sprit)
39. Gumbo (amerikansk gryta med en redd buljong som grund)
40. Oxtail (oxsvans)
41. Curried goat (brittisk getgryta)
42. Whole insects (hela insekter)
43. Phaal (en indisk curry)
44. Goat’s milk (getmjölk)
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more (whisky som kostar mer än 800 kronor)
46. Fugu (japansk blåsfisk som är dödlig om ej rätt tillagad)
47. Chicken tikka masala (indisk kycklingrätt)
48. Eel (ål)
49. Krispy Kreme original glazed doughnut (en donut från ett särskilt företag gjort på ett särskilt sätt)
50. Sea urchin (sjöborre)
51. Prickly pear (en sorts kaktus)
52. Umeboshi (inlagt japanskt plommon)
53. Abalone (havsöra)
54. Paneer (en ost)
55. McDonald’s Big Mac Meal
56. Spaetzle (tysk pasta;)
57. Dirty gin martini (olivspad istället för vermouth i drinken)
58. Beer above 8% ABV (öl som är starkare än 8 volym%)
59. Poutine (kanadensisk rätt med pommes frites, ost och brunsås)
60. Carob chips (carob betyder johannesbrödsträd)
61. S’mores (knäckebröd, choklad, marshmallow)
62. Sweetbreads (bräss)
63. Kaolin (en särskild sorts lera, ja lera)
64. Currywurst (en tysk korv med ketchup och kryddor)
65. Durian (en frukt)
66. Frogs’ legs (grodlår)
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake (donut, friterad åttastjärnig degkorv, langos, struva)
68. Haggis (mat kokad i fårmage. brittisk såklart)
69. Fried plantain (stekt kokbanan, alltså osöt banan)
70. Chitterlings, or andouillette (rektum och tarm från gris, som jag förstått det)
71. Gazpacho (kall grönsakssoppa)
72. Caviar and blini (kaviar och blini)
73. Louche absinthe (absint med vatten och socker)
74. Gjetost, or brunost (mesost)
75. Roadkill (överkört djur)
76. Baijiu (kinesisk sprit gjort på durra med en alkoholhalt på 40-60 %)
77. Hostess Fruit Pie (fruktpaj av märket Hostess)
78. Snail (snigel)
79. Lapsang souchong (rökt svart te)
80. Bellini (drink med mousserande vin och persikopuré)
81. Tom yum (en thailändsk soppa)
82. Eggs Benedict (engelsk muffin, ägg, hollandaisesås m.m.)
83. Pocky (choklad på kexpinne)
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurant. (har ätit på en restuaring med tre stjärnor i Michelin Guide)
85. Kobe beef (ett särskilt japanskt kött)
86. Hare (hare)
87. Goulash (ungersk gryta)
88. Flowers (blommor)
89. Horse (häst)
90. Criollo chocolate (choklad gjord på den "finaste" chokladbönan criollo)
91. Spam (pressat konserverat kött)
92. Soft shell crab (mjukskalig krabba)
93. Rose harissa (nordafrikansk tomatsås med rosor)
94. Catfish (malfisk)
95. Mole poblano (mexikansk sås med massor av roliga kryddor)
96. Bagel and lox (bagel med gravad lax)
97. Lobster Thermidor (krabba med särskild fyllning)
98. Polenta (majsmjöl)
99. Jamaican Blue Mountain coffee (kaffe odlat i Blue Moutain på Jamaica)
100. Snake (orm)
Läser man vidare på listans orginalhemsida kan man se att den minst ätna maträtten är den dödliga fisken och att roadkill kommer på en god 99e plats men att flera har talat väl om det.
fredag 10 oktober 2008
Potatis och purjolöksoppa (PPS)
1,5 kg mjölig potatis
4 morötter (valfritt)
5 vitlöksklyftor
1 gul lök (valfritt)
1 stor purjo. minst.
3 tärningar grönsaksbuljong
3 dl grädde
olja
salt
chili
en skvätt soja
Hacka vitlöken och gullölen. Stek försiktigt i olja i en stor kastrull tills den börjar bli mjuk. Grovhacka purjon och ha i. Stek en stund på svag värme. Det ska inte brännas vid. Skala, skrubba eller skjölj potatis (jag gillar att ha skalet kvar) och tärna den. Gör samma sak med morötterna. Lägg i rotfrukterna i kastrullen och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt det stå och bubbla ett tag. Ha i kryddorna. Rör runt mycket så att potatisen faller sönder. En del bitar ska vara hela andra trasiga. Det resulterar i en krämig soppa med bitar i. Morötterna går inte sönder lika lätt och får gärna vara hela. När det hela verkar klart ska grädden i och soppan får ett sista uppkok. Färdigt!
PPS är grymt gott, jättebilligt, lätt att göra stora mängder och mättande för att vara soppa. Detta recept ger en stor kastrull soppa men det är lätt att göra om receptet för proportionerna är inte så viktiga.
Att slöblogga en fredagkväll
http://japodecasar.blogspot.com/
Redovisningen om existentialismen gick bra. Var hemma hos Emma till midnatt igår och förberedde. Nu är jag trött i bollen. Så är det nu någon annan som undrar nåt om existentialismen kan man vända sig till mig.
torsdag 9 oktober 2008
Utmaning
1. Vilken bok läste du senast?
Jag håller på med Dr Glas av Söderberg och har precis lagt ifrån mig En anarkists minnen av Kropotkin.
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Nån bok på engelska som jag valt ut för att läsa i skolan men som jag nu inte kan minnas vad den heter.
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Manliga!
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag
kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Jag har nästan alltid koll på ungefär hur långt det är kvar. Ibland längtar jag tills det är slut och ibland sörger jag för varje sida mindre det blir att ha kvar att läsa.
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa?
Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv? Det är helt klart tips från vänner och tidigare goda erfarenheter av en författares böcker som avgör.
6. När blir en bok för lång?
Jag har aldrig stött på en bok som varit för lång. Däremot kan en serie bli för lång om det är Robert Jordan som står bakom.
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Ja gärna. Lite svårare är det men det är kul samtidigt.
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Ishmael av Daniel Quinn
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?
Ja absolut! När jag kommer på att det var så länge sedan jag hade lust att läsa i den så att jag börjat glömma bort vad den handlar om.
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Fantasy är överrepresenterad. Det beror på tre saker. För det första för att Sagan om ringen finns i två olika svenska översättningar och på engelska. Man börjar läsa den gamla svenska översättningen. Sen upptäcker man att de är felöversatta. Då läser man på engelska. Vid det här laget är man tillräckligt nördig för att köpa den nya svenska översättningen för att kunna sitta och jämföra mellan de tre olika. För det andra för att jag började läsa Harry Potter på svenska och sen gick över till engelska när jag läst ikapp men fortfarande känner att jag måste ha fullständiga utgåvor på båda språken. Och för det tredje för att David Eddings har skrivit så himla många serier. Jag kan inte komma på nån genre som har författare som spottar ur sig bok efter bok som i fantasygenren! Ingen genre saknas helt i min bokhylla, eller så har jag glömt bort någon helt enkelt för att jag inte har den.
Bilden föreställer: Böcker i min bokhylla skrivna av Tolkien eller Rowling. Upptäckte efter att jag fotat att det stog kvar ett par i bokhyllan. Och flera är utlånade.
onsdag 8 oktober 2008
Bäst idag
I skuggan av denna händelse kommer på andra plats att Anna Thoursie kom till Långholmen idag och pratat om varför kvinnor tjänar mindre än män. De senaste 30 åren har skillnaden i utbildning och arbetslivserfarenhet minskat drastiskt mellan män och kvinnor samtidigt som löneskillnaden har varit konstant. Thoursie är extremt duktig på att prata inför en grupp, argumentera och förklara samband. Jag tror att flera kommer vara tvugna efter att tänka om på en del punkter efter att ha hört henne tala.
Från LOs hemsida kan man ladda ner Anna Thoursies bok Varför tjänar kvinnor mindre?
tisdag 7 oktober 2008
Den svartmunnade smörbulten är en fis i rymden
Alternativ ett: Buss 40 kör enligt tidtabellen. Antingen genom att köra lite långsammare eller genom att vänta med att lämna hållplatsen tills klockan är slagen. Detta är ett dåligt alternativ eftersom det redan råder trängsel.
Alternativ två: Rätta kartan efter verkligheten. Alltså justera tidtabellen med två tre minuter. Jag förespråkar detta alternativ då det oftast är mer framgångsrikt än att försöka justera verkligheten efter kartan.
FRA, om ni läser detta, skulle ni kunna vara så vänliga att vidarebefodra detta till SL?
Och vad gjorde jag vid Mariebergsgatan imorse undrar ni säkert trogna läsare. Jo det ska jag tala om för er. Min klass övergav idag vår trygga lilla tillvaro på Långholmen för att besöka det stora Universitetet i huvudstaden. Idag och imorgon pågår forskardagarna som är en samling miniseminarium med forskare som disputerat på SU under året som har gått.
Ett av seminarierna jag var handlade uteslutande om hur den svartmunnade smörbulten påverkar ekosystemet i Östersjön. Gustaf Almqvist som forskat i saken var en sån fantastisk fisknörd, och ännu bättre var att han visste om det, var stolt över det och skämtade om saken. Det var faktiskt ett väldigt intressant seminarium där man lärde sig mycket om hur främmande arter kan påverka ekosystem och vilka metoder forskare använder sig av för att studera fisk.
Det andra väldigt intressanta seminariet jag besökte hette universums mörka hemlighet och bestod i att Michael Gustafsson på 20 minuter sammanfattade allt mänskligheten känner till om världens minsta beståndsdelar och vad vi vet om rymdens storlek och hur vi vet dessa saker. Detta berättade han för oss för att kunna komma fram till sitt specialområde, nämligen mörk materia. Mörk materia utgör ungefär 85% av all materia i hela universum och vi vet inte vad det är för något! En annan väldigt spännande sak är att när människan tittar ut i universum i teleskop så kan vi se 3,7 miljarder ljusår bort (om jag minns siffran rätt) men inte längre. Detta för att där möts vi av en värmebariär som när vi tittar på den bara är 400.000 tusen år yngre än självaste big bang. Man kan alltså typ se big bang i teleskop!
Jag och min klasskompis Lotta vinglade ut från Aula Magna alldeles yra i huvudet, tyngda av förståelse för vår egen och den stackars svartmunnade smörbultens obetydelse.
måndag 6 oktober 2008
Goda råd är aldrig dyra
Tips 1: Både lammstek och potatisgratäng tar alltid längre tid att laga än vad man tror.
Tips 2: Lammstek mår bra av att vila innan den skärs upp och får aldrig överstiga 68 grader i mitten! Ta hellre ut den ur ugnen vid 67. Tycker jag.
Tips 3: Om bara en ugn finns att tillgå uppstår det problem. Lammstek och potatisgratängs ka båda tillagas i ugn ganska lång tid men på helt olika värme. Börja med att låta potatisgratängen bli riktigt het i ugnen, sänk sedan värmen och sätt in steken men låt samtidigt gratängen vara kvar. När lammet är klart kan man elda på potatisgratängen igen.
Tips 4: Ingen sås behövs till men däremot bidrar en vanlig grönsallad med mycket.
söndag 5 oktober 2008
Äppelpaj
1. Skiva eller klyfta äpplen, ta bort kärnhuset men skalet kan få vara kvar och blanda med massor av kanel och socker.
2. Gör en smuldeg på smör, socker, mjöl och lätt krossad cornflakes
3. Lägg ut äppelbitarna så packat som möjligt i en form. Varva med små bitar av smör. Häll på lite extra kanel.
4. Toppa med massor av smuldeg och grädde i ugnen på 225°C tills äpplena är mjuka och degen knaprig. Lägg på aluminiumfolie innan det blir bränt.
Allt smör och socker bland äpplena gör att det blir karamelligt. Cornflakes gör degen ännu krispigare. Pajen som helhet är samtidigt mosig och knaprig. Bilden är ett serveringsförslag, varm paj, kall vaniljsås och pågående mah-jong.
Hur fint det är på landet
Om ni undrar vad som hände med askungen efter att hon gifte sig med prinsen så kan jag avslöja det. Hon bytte kön och lever numera som min pappa. Hur det kommer sig att jag tror detta? Det är för att min pappa är vän med djuren på landet, han känner ekorrarna, mössen och småfåglarna. Just nu klurar han som bäst på hur han ska säkra deras matförsörjning under vintern. Det är himla fint!
Ikväll åkte jag hem från landet med Sjöbris. Jag var väldigt blöt när jag klev ombord eftersom pappa hade skjutsat mig till bryggan i Kurt-Kurt och det regnade och blåste. Väl på båten satt jag bredvid två söta tanter. De drack varm choklad och läste varsin DN. De läste ungefär lika snabbt och kommenterade innehållet:
Tant 1: Men jag förstår inte vad det här med att strika är för något?
Tant 2: Han var naken. Att strika betyder att springa naken.
Tant 1: Jaha, det visste inte jag.
Tant 2: Nej det är inte lika populärt längre. Men det var det förut.
Är det någon av er trendiga ungdomar som läser min blogg som kan berätta för mig när det var inne att strika?
Som tidigare nämnt har jag lånat Joannas kamera. Tack! 482 bilder har jag tagit under helgen. Nedan följer några exempel. Om du klickar på bilden får du se den större.
lördag 4 oktober 2008
På landet
Kastanjer
Vit chokladmousse med rårörda lingon
3-4 portioner
160 g vit choklad
3/4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
100 g lingon, färska eller tinade
socker
Smält den vita chokladen i vattenbad och koka upp mjölken. Slå mjölken över chokladen och rör till en jämn smet. Låt svalna först i rumstemperatur och sen i kylskåp. Vispa grädden hårt och blanda med den kalla chokladkrämen. Låt sedan stå i kylen åtminstone en timme. Blir moussen för varm blir den mer som en fluffig sås än en mousse vilket förstås ändå är gott.
Rör försiktigt lingonen med socker. Hur mycket socker som behövs får man smaka av från gång till gång. Det krävs ganska mycket socker men bären ska fortfarande vara lite sura och syrliga för att fungera som en kontrast till den mäktiga och söta moussen.
Vid servering är det finast att lägga upp en sked vit chokladmousse och en sked rårörda lingon på en assiette till varje person.
torsdag 2 oktober 2008
Vad betyder det att existensen går före essensen?
Helgen kommer bli super. Jag ska spela mah-jong, laga fantastisk mat (förvänta er recept här på söndag), fota höstträd med Joannas kamera, bada i det kalla vattnet och skriva en artikel. Var Goggelmoggel återfunnen förresten?
I skolan försöker jag komma på vad existentialismen går ut på. Om det är någon som känner sig ha koll på det är jag tacksam för hjälp! Min uppgift är att kika på vad existensgubbarna på 1800-talet läste och tyckte om vad existensgubbarna på 1400-talet skrev. Det känns väldigt ogreppbart.