Idag har jag spelat world of warcraft för andra gången i mitt liv. Det var coolt. Sen har Jimmy och jag varit grymt duktiga och fixat och pysslat. Monterat bokhyllor, packat upp kartonger, julpyntat och bakat 79 lussekatter. Recept enligt stora rutiga kokboken, kesella gör dom saftiga. Klockan är nu långt över läggdags, vi har hunnit med mycket, också avnjuta baket med glögg.
söndag 30 november 2008
79
Idag har jag spelat world of warcraft för andra gången i mitt liv. Det var coolt. Sen har Jimmy och jag varit grymt duktiga och fixat och pysslat. Monterat bokhyllor, packat upp kartonger, julpyntat och bakat 79 lussekatter. Recept enligt stora rutiga kokboken, kesella gör dom saftiga. Klockan är nu långt över läggdags, vi har hunnit med mycket, också avnjuta baket med glögg.
onsdag 26 november 2008
Julgranar
För julstämningens skull vill jag skicka er vidare till några coola julgranar.
hemgjord julgran
världens största julgran
julgransaktivism
världens mest berömda julgran?
en till världens största julgran
rosa julgran
tisdag 25 november 2008
Glöggrecension, önskelista och glöggprojekt del 3
1. Dufvenkrooks starkvinsglögg
2. Dufvenkrooks X-mas Delight
---
3. Blossa 08
Nu över till en helt annan lista. Nämligen min önskelista:
Lilla grönsakslådan och baslådan från ekoladan.se (tanken på detta gör mig lycklig)
Extern hårddisk, 500 gb (jag måste radera någonting varje gång jag ska ladda ner någonting annat)
Nokia 5310, blå (igen)
Filippa K-muggar Coffee/tea "Pinstripes" och "Splash"
2-perstäcke (syntet, svalt)
Sängstomme och huvudgavel
Amaryllis- och hyacintvaser
Grillpanna och gryta i gjutjärn med vit emalj från Åhléns
Kan man ana tre röda trådar måntro. Teknik, inredning och matlagning. Båda dessa listor kommer jag ha anledning att återkomma till.
Till sist vill jag lämna en liten rapport om hur mitt glöggprojekt går. Glöggen står och skummar i köksskåpet. Värmen i lägenheten är lite högre nu vilket jag tror är fördelaktigt för glöggen. Jäsningen väntas nu avta den kommande veckan.
Vad händer annars då? Joanna bojkottar min blogg sen igår. Idag har jag promenerat en del, bland annat för att kunna beundra den snöklädda utsikten från västerbron. Just nu prövar jag AccuHolidays kanal Reggae Christmas.
måndag 24 november 2008
En månad kvar
söndag 23 november 2008
Julstämning
Nu ska jag städa ännu lite finare här hemma och kanske göra något lite juligt. Vill passa på att tipsa om AccuHolidays där man alldeles gratis kan lyssna på julmusik. De har flera olika ”radiokanaler” beroende på vilken typ av julmusik man vill lyssna på, till exempel rock, country eller jazz.
lördag 22 november 2008
Recept för en lugn jul
Själv lever jag ju efter massor av traditioner dessa månader och förhoppningsvis komma på några nya. Er som inte uppskattar julhysterin kan jag bara rekommendera att skita i den! Så jag publicerar inledningsvis en almenacka för er som önskar ett ångestfritt julfirande:
25e december-21a december: Bry dig inte om julen
22a december: Röj lite hemma. Se till att du har det mysigt i åtminstone ett rum i ditt hem. Om du får lust kan du ställa ut värmeljus och kanske en julblomma i vardagsrummet eller köket.
23e december: Förbered genom att gå och handla. Köp till exempel vörtlimpa, senap och färdig-skivad -kokt -griljerad julskinka, och en ask chokladpraliner. Vill du verkligen ta i kan du köpa en korv risgrynsgröt. Gå sedan och hyr (eller köp till dig själv i julklapp) en rad filmer.
24e december: fira jul!
Ska du nu trots allt fira jul med någon kan jag tipsa om: färdig sill, färdig skinka, färdig gröt, färdigt pynt, färdig öl och nubbe. Färdig julklapp är lätt att fixa samtidigt som du går och handlar. De flesta uppskattar någonting gott eller roligt eller gott&roligt från mataffären. En god ost eller ett kilogram lösviktsgodis.
Följer man detta förslag till tidsplan tror jag att man får en både julig och god afton.
fredag 21 november 2008
Matfrossarens monolog
Vad sitter du och tuggar på?
Är det någonting man smaka kan få?
Ursäkta, ursäkta, hej på er alla,
Matfrossaren ni kan mig kalla.
Var jag än går,
hur jag än mår,
letar jag efter någonting gott,
att knapra på, stort som smått,
det spelar ingen roll,
för på mat och dryck har jag koll.
På morgonen hungrig jag alltid är,
för en god frukost gör jag mig gärna besvär.
Dagens första mål är viktigt för mig,
med ost, skinka, ägg och pastej.
Sen önskar jag mig ett mellanmål,
med lite potatis och flatrökt ål.
Mellan måltiderna jag kan på toa behöva gå,
för att plats för mera mat få.
Till lunch kan det räcka med en bit bröd,
om det serveras med en sejdel mjöd.
Särskilt om det inte är jag som mjölat
och tvingats vid bakbordet stå och sölat.
Lite senare på eftermiddagen
kan jag i en skvätt rom hälla sockerlagen
som kokat tillsammans med frukt och bär.
Då blir jag lugn, jag svär.
En gång jag fick idén att fasta,
efter att par timmar jag det larvet förkasta.
På kvällen är det dags för
middag med stek så mör,
med gräddsås och knapriga kroketter.
Men aldrig några falska suketter.
Gärna tomat, gurka och sallat.
Kan tänkas ibland ett litet oblat.
Av salami jag ofta skär en flisa
och toppar med en liten rädisa.
En liten supé kan aldrig fela.
Särskilt inte om man med någon får dela
en modest liten bit av pitepalt
och gärna en nubbe och någonting salt.
Och aldrig skulle jag försaka
att äta efterrätt och kaffe med kaka.
Ni kan väl mig knappast förebrå
för att jag efter maten då och då
vill ha något litet sött
för att undvika att bli trött.
onsdag 19 november 2008
Glöggprojekt del 2
Drycken i min hink ska jäsa och då ska det bildas alkohol. Det går till så att jästen äter (omvandlar?) sockret till etanol och koldioxid (det som bubblar) enligt följande formel: C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2. Det är lite andra saker som händer men det är jag inte tillräckligt kunnig för att kunna gå in på utan att göra bort mig. Utan att vara någon jäsningsexpert har jag kommit fram till att den eventuellt uteblivna jäsningen kan bero på fyra saker:
För lite jäst
För lite socker
För lite värme
Jästen var redan död
Eftersom det sista alternativet är det tråkigaste tänker jag utesluta det direkt. För att lättare kunna lista ut om glöggen jäser eller inte och då eventuellt varför den inte gör det har jag börjat ett litet experiment. På bilden här till vänster kan det skådas, tillsammans med en bit ingefära som ville vara med på bild. Jag har tagit två glas som jag hällt vatten, socker och jäst i med olika proportioner. I det lägre glaset är det tokmycket jäst och socker. Om det börjar jäsa där men inte i det andra är det mängderna som är fel. Om ingen av dom börjar jäsa är det temperaturen som är fel. Om båda börjar jäsa tänker jag hälla ner dom i glöggen och hoppas på att det helt magiskt leder till att det börjar jäsa i hinken också.
Jag har fått två bra frågor från vänner om glöggen. Till er kan jag säga: Nej, den behöver inte pysslas om under jäsningen, det är inte som en Herrman. Nej, det är inte olagligt, alkohol som framställs genom jäsning i hemmet för eget bruk är fullt laglig.
måndag 17 november 2008
Glöggprojekt del 1
I en stor hink har jag blandad 5 liter alkoholfri vanlig äppelcider, 50 g jäst för osöta degar, 4 ganska stora råa, skalade, skivade potatisar, 2,5 kg strösocker, 500 g russin, tre bitar kanel, tre bitar färsk skalad ingefära stora som tummar, en påse hela nejlikor (11 g) och en påse hela kardemummakärnor (20 g). Jag har täckt hinken med plast, gjort små hål och ställt i ett skåp för att undvika drag.
Den närmsta veckan ska satsen jäsa ordentligt för att sedan förväntas avta i jäsningskraft. Sammanlagt ska den stå minst tre veckor, gärna sex, innan den dekanteras på flaskor. Sockret och potatisen är viktig för jäsningsprocessen. Kryddorna kan man göra lite mer som man själv vill med. Här besvarar Thomaz på Göteborgsposten frågor om att göra egen glögg. Väldigt använbart och dessutom roliga svar.
Receptet är en blandning av olika recept som jag hittat på internet. Det vanliga är att använda svagdricka istället för cider. Jag använder cider för att min klasskompis tipsade mig om att det blir väldigt gott.
söndag 16 november 2008
Julpremiär på bloggen!
Det har knappast ungått någon att julskyltningen att börjat i affärerna. Ett annat jultecken i det offentliga rummet är Stockholms Stads miljökampanj som går att skåda i tunnelbanan. Nedan följer ett exempel men det finns flera varianter. Håll utkik.
torsdag 13 november 2008
Snigeln på ögat plingar på
Jag: Hej?
Mannen: Hej, jag kommer från radiotjänst.
Jag: Nämen hej vad kul!
Mannen: Eeh.. Ja.. Jag undrar om du kanske har glömt att betala tv-avgift?
Jag: Nej jag har inget TV.
Mannen: Nähä, inte du heller. (Gör en notering i pärmen).
Jag: Nej alltså det är sant. Du kan få komma in och kolla. (Gör en inbjudande gest i hallen).
Mannen: Nej det behövs inte. Jag tror dig. (Han tror mig inte).
Samtalet fortsätter. Jag försöker utan resultat få mannen att kliva in och titta efter själv och han delar med sig av roliga historier då folk hävdat att det inte alls är en TV som kan skådas från ytterdörren. Vi skiljs till slut som vänner och jag önskar honom lycka till.
Detta påminner mig om när Radiotjänst ringde mig precis efter att jag flyttat hemifrån, då sa dom ungefär såhär: ”Hej, jag ringer från Radiotjänst. Jag ser att du precis har flyttat. 98 % av alla ungdomar mellan 20 och 25 har TV. Du kanske är en av dom?”
Jag vill härmed tilldela en stor bukett blommor till den pedagogiska medarbetaren på Radiotjänst som formulerat dessa talarmanus! Inget skuldbeläggande utan bara förståelse. Jobbar du som läser detta på Radiotjänst och har vägarna förbi Lilla Essingen? Jag bjuder på kaffe i min TV-fria lägenhet.
tisdag 11 november 2008
Awimaweh
Idag i skolan var det öppen scen. Bland annat framfördes en kort pjäs skriven av en kursdeltagare, flera bra dikter lästes upp och det spelades och dansades. Vår klass sjöng In the jungle. Klassen var nästan i upplösningstillstånd i måndags morse när vi inte hade förberett oss alls. Då plockade Jerry fram dragspelet och räddade oss. Några sjöng awimaweh hela tiden. En grupp sjöng melodin i verserna men awimaweh i refrängen och min grupp sjöng melodin i verserna och i refrängen. Jag tror att det lät om inte vackert så åtminstone relativt bra. En del hade sminkat sig som djur i ansiktet och jag fick en påfågelfjäder instoppat i tofsen. Några hade med sig maracas, trummor och rytmägg.
Innan öppen scen drog igång fick jag nöjet att presentera skoltidningen. Idag kopierade jag den istället för att ha matte. Jag uppfattar hittills att många på skolan är väldigt positiva och det är redan flera som visat intresse för att bli publicerade i tidningen.
Sist men inte minst vill jag tipsa om den här gamla klassikern!
söndag 9 november 2008
Så dumt att lagra kärnavfall i kroppen
Maria Abrahamsson och jag håller sällan med varandra. Särskilt inte när det kommer till feministiska frågor, för hon vägrar oftast att göra några som helst kollektivistiska analyser medans jag har en förkärlek för generaliseringar. Men hennes ledare i dag i SvD måste jag ge en poäng. Abrahamsson är en av få framträdande intellektuella som aldrig utrycker sig onödigt komplicerat och alltid begripligt och tydligt. Därför är det med viss auktoritet och rätt som hon kritiserar SKB:s genusrapport. Inte det kooperativa bostadsbolaget utan aktiebolaget Svensk Kärnbränslehantering.
Med Abrahamssons ledare som källa kan man läsa sig till att rapporten säger att ”kön är också en central faktor att ta hänsyn till” när man diskuterar slutförvar av kärnbränsleavfall. Abrahamsson ger exempel på citat ur rapporten som ska underbygga detta påstående: ”Maskulinitet som innebär att män inte tränas att kommunicera känslomässigt leder till att oron för brister i den tekniska kunnandet förläggs utanför den egna kroppen.” och ”Vad kvinnor behöver veta för att kunna förhålla sig till kärnkraft och till ett slutförsvar för använt kärnbränsle i närområdet är inte tillräckligt utrett.” Självklart är Abrahamsson inte ute efter att stärka rapportens tes och hennes ledare är säkert inte helt rättvis men lite övertygad blir jag ändå. Övertygad om att genus och kärnavfallshantering inte har med varandra att göra. Skulle det kunna finnas information som kvinnor behöver för att kunna ta ställning som inte män behöver? Jag tänker snarare att principen måste vara att alla ska ha tillgång till all information. Dessutom är alla vad jag vet redan överens om riktlinjerna för ett bra slutförvar, nu är det upp till experterna att lösa det rent praktiskt. Jag skulle aldrig drömma om att varken i egenskap av medborgare, boende i landet eller kvinna tro mig veta bättre än dom. Elitistiskt? Javisst.
Tillslut undrar jag varför SKB producerar en genusrapport. Har de själva kommit fram till att det är viktigt att betrakta kärnavfallshantering med genusglasögon eller är det något staten har sagt att de ska göra? Rapporten är skriven av Anneli Andersson och Mia Heikkilä som är genusforskare. Jag undrar om deras text ens är användbar för människorna på SKB. Kan geologerna och ingenjörerna där tillgodogöra sig deras tillsynes ganska invecklade och teoretiska genusrapport?
fredag 7 november 2008
Borta bra men hemma stökigt
onsdag 5 november 2008
Övertrött
Läste just igenom mina blogginlägg igår. Inser att jag redan då var så trött att jag knappt visste vad jag skrev. Till exempel så menade jag att amerikanarna var läskigt sminkade och inte läskigt spännande. Jag sov kanske tre timmar inatt. Sanna och jag tog en tunnelbana vid kvart över åtta från Fruängen med varsin pressbyrånkaffe i handen. Idag i skolan har jag nästan mått illa av trötthet men det var det värt.
Efter lunch skulle klassen fortsätta planera vårt uppträdande på öppen scen nästa vecka. Alla tidigare idéer förkastades och hela processen fick börja om. Vi kunde inte komma överens om något och irritation blandades med massor av skratt. Själv var jag nära att få ett sånt där hysteriskt skrattanfall som bara jag kan få. Tillslut tvingades vi bestämma oss för en idé eftersom skoldagen tog slut.
Nu är det dimmigt och skymning i Blackeberg, mitt i händelsernas centrum i Låt den rätte komma in. Jag känner mig konstigt nog piggare än på hela dagen. Jag hoppas den energin håller i sig hela kvällen.
Valvaka del 2
Nu har vi sovit nån timma. Och vaknat till igen. Nu ser Obamarama ut att vinna och det verkar ganska säkert. Vi vill dock inte ta ut nåt i förskott.
Har nån råkat hamna på den här bloggen i sökandet efter smarta analyser måste jag göra er besvikna. Här ligger vi på golvet med filtar och kuddar och mumsar på amerikanska snacks medans vi lyssnar på andras smarta analyser.
Valvaka del 1
Efter mac'n'cheese, chips och diverse röror gjorde vi oss bekväma på golvet. Sanna stretchar ryggen.
tisdag 4 november 2008
Jag försov mig på valdagen
Jag har försovit mig. Katterna hade vänligheten att inte väcka mig efter att znoozningarna klingat ut. I skolan finns det något som heter fem-minuters-regeln. Fem-minuters-regeln är en regel som säger att om man kommer mer än fem minuter för sent får man inte komma in i klassrummet. Ibland görs det dock undantag om det uppstår en naturlig paus i lektionen. Jag tycker själv att det är en väldigt bra regel eftersom att det stör när folk dräller in lite närsom. Idag innebär den dock att jag inte hinner till engelskan. Dock till matten som börjar klockan halv elva.
Idag är det presidentval i USA! Förhoppningsvis kommer världens mäktigaste nation att rösta fram en president som inte tycker att klimatfrågor och fred är samma sak som kommunism. För kommunism verkar enligt amerikanarna vara hemskare än död, helvetet och könssjukdomar. I vilket fall ska det valvakas inatt! Och bristen på sömn kommer att göra prestigen enorm att inte komma för sent till skolan imorgon.
måndag 3 november 2008
Biten i tårna
Innan väckarklockan ringde blev jag väckt av det spräckliga kattskrället som som bet mig tårna. Han tyckte att det var dags för mig att vakna så att han kunde leka och få frukost. Glöm det tänkte jag och kröp in längre under täcket. Den svartvita hårbollen levde i sin tur loppan under natten så att jag vaknade flera gånger. Jag försökte stänga dörrarna om mig men det hjälper inte mot dessa smarta kissekatter. Mysigare var det när väckarklockan väl ringde och jag kunde klia en hårig mage och vakna till spinnande.
Första skoldagen efter lovet var bra. Mycket tid gick åt till klassråd och komma på vad klassen ska göra på öppen scen nästa vecka. Vad vi kom fram till ska jag avslöja senare.
Har varit på dansen igen för första gången på tre veckor, har missat en gång och det var lov en gång. Vi har nu fått lära oss en hel koreografi. Om man är av kvinnligt kön, och tycker om mig så mycket att man vill se mig skutta runt i en plingande sjal, kan man boka in den 24e eller 25e november. Då har vi uppvisning!
söndag 2 november 2008
Höstlovet är slut
Om några timmar är höstlovet slut. Det har varit väldigt bra. I skrivande stund sitter jag i Blackeberg och brottas med en katt som envisas med att göra kullbyttor på tangentbordet. Från och med nu och en vecka framåt ska jag vara kattvakt.
Helgen har jag spenderat ute på landet med hela familjen. Det har varit megatrevligt. Lite nytta har vi gjort men mest har jag sovit, ätit jättegod mat och umgåtts. I fredags när vi kom ut var vattennivån precis i höjd med bryggan och ett par timmar senare stod havet så högt att bryggan försvann under vattnet. I lördags målade jag en tavla, det var första gången på ett par år som jag höll i en pensel, kul och ovant.
Som vanligt säger bilder mer än ord: