måndag 13 september 2010

Så mycket mer än en jordgubbstårta

Detta recept har jag klurat på länge och i lördags var det dags att prova. Succé! Idag fyller dessutom Joanna år så det passar extra bra att blogga om tårta.

Ingredienser :

Till bottnarna:
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl mjöl
skalet från en lime (det kommer behövas sammanlagt skal och saft från två lime)
limesaft (inte i smeten)

Till krämen:
200g vit choklad
200g färskost (tex philadelphia original)
skalet från en lime
två tsk limesaft

Ovanpå:
3 dl vispgrädde
750g jordgubbar


Instruktioner:

Förberedelser:
Sätt på ugnen på 200 grader. Tvätta två lime, riv skalet fint och pressa ut saften i en skål.

Baka bottnarna:
Sätt ugnen på 200 grader, smöra och bröa två formar med löstagbar kant. Det går också bra att använda engångformar, tänk på att de kan vara lite mindre än en vanlig kakform och därför behövs lite mindre smet i varje för att bottnarna inte ska bli så tjocka. Det går också bra att grädda en enda botten som man sen halverar. Men det tycker jag kan vara knepigt. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Ha i hälften av limeskalet i smeten, Vänd försiktigt ner siktat vetemjöl. Häll upp hälften av smeten i varje form och grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. Kolla att kakan är klar med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt bottnarna stå i sina formar en liten stund så blir de lättare att skälpa upp. Ta försiktigt ur dom och lägg dom på en plan yta där de får svalna.

Gör krämen:
Smält chokladen i ett vattenbad. Ha i lite philadelphia och rör om. En smörkniv i trä är lämplig att använda. Antagligen kommer krämen att bli grynig men det är bara att röra den hårt tills den blir slät. Låt krämen svalna. Du kan hjälpa den på traven genom att byta ut det varma vattnet mot kallt och röra om ordentligt då och då. När krämen är sval kan du röra i resten av osten. Rör hårt tills alla klumpar är borta. Ha i den andra halvan av limeskalet och två tsk limesaft.

Dags att montera:
Lägg den undre botten på ett tårtfat. Häll/droppa försiktigt över det mesta av limesaften som är kvar över hela kakan. Häll resten av saften på den andra bottnen, på den sidan som kommer att vara vänd neråt. Bred ut chokladkrämen över den första bottnen i ett jämnt och tjockt lager. Skiva så många jordgubbar som krävs för att skivorna ska täcka en bottnen. Gör ett lager av jordgubbsskivor. Lägg på den andra bottnen. Vispa grädde och bred över tårtan och på sidorna. Täck tårtan med så många jordgubbar du kan få plats med. Blir det jordgubbar över kan de serveras i en skål bredvid.

2 kommentarer:

Zelda Helena sa...

mm.. tårta..

Sanna sa...

oj, letti bloggar igen!! roligt... och jag instämmer lite såhär innan-lunchen-hungrigt i föregående kommentar.