lördag 4 oktober 2008

Vit chokladmousse med rårörda lingon

En lyxig och lättlagad efterrätt som dock kräver en del tid i förberedelserna.

3-4 portioner

160 g vit choklad
3/4 dl mjölk
3 dl vispgrädde

100 g lingon, färska eller tinade
socker

Smält den vita chokladen i vattenbad och koka upp mjölken. Slå mjölken över chokladen och rör till en jämn smet. Låt svalna först i rumstemperatur och sen i kylskåp. Vispa grädden hårt och blanda med den kalla chokladkrämen. Låt sedan stå i kylen åtminstone en timme. Blir moussen för varm blir den mer som en fluffig sås än en mousse vilket förstås ändå är gott.

Rör försiktigt lingonen med socker. Hur mycket socker som behövs får man smaka av från gång till gång. Det krävs ganska mycket socker men bären ska fortfarande vara lite sura och syrliga för att fungera som en kontrast till den mäktiga och söta moussen.

Vid servering är det finast att lägga upp en sked vit chokladmousse och en sked rårörda lingon på en assiette till varje person.




2 kommentarer:

Sanna sa...

det här verkar sjukt gott! det måste jag pröva att göra någon dag. har du tagit den här bilden också förresten? alla bilderna är jättefina, jag är imponerad.

Letti sa...

Japp, jag har tagit den bilden också. Tack så jättemycket! Jag är själv väldigt glad över många av bilderna. Men ska hela sanningen fram hjälper det att ha en sådan bra kamera till sitt förfogande.