fredag 10 oktober 2008

Potatis och purjolöksoppa (PPS)

Flera portioner

1,5 kg mjölig potatis
4 morötter (valfritt)
5 vitlöksklyftor
1 gul lök (valfritt)
1 stor purjo. minst.
3 tärningar grönsaksbuljong
3 dl grädde
olja
salt
chili
en skvätt soja

Hacka vitlöken och gullölen. Stek försiktigt i olja i en stor kastrull tills den börjar bli mjuk. Grovhacka purjon och ha i. Stek en stund på svag värme. Det ska inte brännas vid. Skala, skrubba eller skjölj potatis (jag gillar att ha skalet kvar) och tärna den. Gör samma sak med morötterna. Lägg i rotfrukterna i kastrullen och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt det stå och bubbla ett tag. Ha i kryddorna. Rör runt mycket så att potatisen faller sönder. En del bitar ska vara hela andra trasiga. Det resulterar i en krämig soppa med bitar i. Morötterna går inte sönder lika lätt och får gärna vara hela. När det hela verkar klart ska grädden i och soppan får ett sista uppkok. Färdigt!

PPS är grymt gott, jättebilligt, lätt att göra stora mängder och mättande för att vara soppa. Detta recept ger en stor kastrull soppa men det är lätt att göra om receptet för proportionerna är inte så viktiga.

Inga kommentarer: