1,5 kg mjölig potatis
4 morötter (valfritt)
5 vitlöksklyftor
1 gul lök (valfritt)
1 stor purjo. minst.
3 tärningar grönsaksbuljong
3 dl grädde
olja
salt
chili
en skvätt soja
Hacka vitlöken och gullölen. Stek försiktigt i olja i en stor kastrull tills den börjar bli mjuk. Grovhacka purjon och ha i. Stek en stund på svag värme. Det ska inte brännas vid. Skala, skrubba eller skjölj potatis (jag gillar att ha skalet kvar) och tärna den. Gör samma sak med morötterna. Lägg i rotfrukterna i kastrullen och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt det stå och bubbla ett tag. Ha i kryddorna. Rör runt mycket så att potatisen faller sönder. En del bitar ska vara hela andra trasiga. Det resulterar i en krämig soppa med bitar i. Morötterna går inte sönder lika lätt och får gärna vara hela. När det hela verkar klart ska grädden i och soppan får ett sista uppkok. Färdigt!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar